Visie

Het gezag van het hart doet wonderen...

Kleurpotloden

De opvoedingsstijl van de Annuntiaten put elementen uit een rijke onderwijstraditie. Deze opvoedingsvisie werd in 1994 naar aanleiding van de viering van 100 jaar Heilig Hartinstituut Heverlee geëxpliciteerd in een opdrachtverklaring.

Document

De opdrachtverklaring bevatte als pijlers: kwaliteitsonderwijs vanuit een bevestigende schoolcultuur en waardenopvoeding geïnspireerd op de hoopvolle boodschap van Jezus Christus, in relatie met de kerkgemeenschap en in verbondenheid met Maria. Ze werd samengevat onder het motto “Het gezag van het hart doet wonderen”.

Hart

De evoluerende maatschappelijke context en de groei van ons scholennetwerk leidden in 2014 tot het herschrijven van de opdrachtverklaring. Elke school heeft een eigen verhaal, maar wat ons bindt in al deze verhalen is ons geloof in onderwijs en opvoeding als weg tot emancipatie van de mens en tot humanisering van de wereld. Doorheen onze opdrachtverklaring loopt één zin waarmee de opdracht die we onszelf geven duidelijk wordt: “Door het aanbieden van kwaliteitsonderwijs, in een context die het goede bevestigt, groeien we in verbondenheid”.

De laatste jaren was/is de maatschappelijke context waarin we kwaliteitsvol onderwijs willen verschaffen enorm gewijzigd en werden/worden we geconfronteerd met enkele wereldwijde crisissen. Bovendien werd/wordt het lerarentekort een steeds groter probleem. Vele vragen en nieuwe uitdagingen kwamen/komen op ons af. Hoe borgen we wat we uit voorgaande crisissen hebben geleerd? Hoe kunnen we in gewijzigde situaties snel schakelen zonder in te boeten op onderwijskwaliteit en zonder onze meest kwetsbare leerlingen uit het oog te verliezen? Blijven we solidair met elkaar? Hoe houden we contact met alle onderwijsparticipanten? Het is een uitdaging om onze opdrachtverklaring in leven te houden bij alle medewerkers van de scholen, zodat ze deze blijvend vorm geven in een snel veranderende realiteit.

Om in te spelen op deze veranderende realiteit werd de voorbije schooljaren opnieuw tijd en energie gestoken in het definiëren van de kernwaarden van de organisatie. Na de denkdag voor bestuurders van 24 juni 2021 kwam men tot een eerste beschrijving van vier kernwaarden, die laten zien waar onze organisatie voor staat en die dienen als richtlijnen voor het bepalen van ons gedrag en onze houding, congruent met onze identiteit. De kernwaarden emancipatorisch, verbindend, authentiek en duurzaam werden tijdens het schooljaar 2021-2022 op verschillende momenten voorgelegd aan de directeuren en met hen besproken. We kwamen tot de volgende samenvatting: Leerlingen, ouders en medewerkers kansen bieden en aanmoedigen om in dialoog, vanuit gelijkwaardigheid, onvervalst zichzelf te overstijgen ten dienste van de samenleving en de wereld (mens, milieu en welvaart).

Ons Wereldje

We wilden deze waarden en tegelijk onze organisatie ook meer zichtbaar maken. Dit noopte ons ertoe terug te keren naar de kern van ons bestaan en dat bracht ons naar de gouden cirkel van Simon Sinek. De kern is ‘waarom’ we doen wat we doen. Daarna volgt ‘hoe’ we het doen en pas in de buitenste cirkel zit ‘wat’ we doen.

Ons ‘waarom’ is jonge mensen laten groeien in samenleven. Hoe doen we dit? Door richting te geven aan directies, leerkrachten, ouders en leerlingen om samen school te maken. Onze vier kernwaarden dienen hierbij als richtlijnen om ons gedrag en onze houding te bepalen. Wat is daarbij ons doel? Scholen versterken in Brussel, Diest, Halle en Heverlee.

Dit alles leidde in juni 2023 tot het mission statement:

Wij zijn Annuntiaten.
Wij maken samen school.
Wij zijn scholen voor ’t leven.